Jak nabrousit brusle: Důležitá je hloubka žlábku i používané nástroje

Jak nabrousit brusle: Důležitá je hloubka žlábku i používané nástroje

24. 08. 2021, 00:00

Broušení je minimálně stejně důležité jako samotné pořizování bruslí. Při špatném, nebo dokonce žádném nabroušení brusle nekloužou správně, ale hlavně vás mohou ohrozit na zdraví. Než vyrazíte za hokejem či jiným ledním sportem, popřemýšlejte, jestli nepřišel čas věnovat broušení pozornost.

Amatéři brousí jednou měsíčně

Ne každý potřebuje brousit brusle den co den. Záleží na tom, jestli si jen několikrát za zimu chodíte zahrát hokej s kamarády, nebo jste profesionál chodící na led pravidelně.

Pokud patříte k amatérským hráčům a brusle nazouváte maximálně jednou týdně, stačí brousit zhruba jednou za měsíc. Dvakrát nebo třikrát do měsíce skočte za brusířem v případě, že jste na ledě třikrát týdně a častěji.

Profesionální hokejisté už většinou mají svůj oblíbený režim broušení, o přípravu ostří se jim částečně stará realizační tým. Při častém hraní a trénování u nich není neobvyklé broušení téměř každý den.

Mělký, nebo hluboký žlábek?

Alfou a omegou broušení bruslí je takzvaný žlábek. To na něm záleží, jak ladně po ledě pojedete a jestli bude skluz plynulý. Že jste o něm doteď neslyšeli? Jde o prostor – chcete-li mírnou prohlubeň – mezi dvěma hranami na noži.

Brusíři na zimních stadionech nebo ve sportovních prodejnách by se vás pokaždé měli zeptat, jak moc chcete žlábek hluboký. Čím je žlábek hlubší, tím větší oporu hokejista cítí, proto hluboké žlábky sedí především obráncům. Mělké – s menším prohloubením – naopak vyhovují mrštným hráčům, pro něž je typická rychlost a obratnost.   

Vy se můžete rozhodnout i podle váhy. Pro lehčí sportovce je lepší mělký žlábek, pro bruslaře s vyšší váhou naopak hluboký. Ten se u nás většinou používá i pro malé hokejisty, aby měli co největší stabilitu.

Nechte to na profících

Možná vás napadlo, že byste mohli ušetřit čas i peníze a nabrousit brusle doma. To ale není dobrý nápad, protože brusiči na stadionech a v obchodech mají speciální brusky, které v domácím prostředí napodobíte jen těžko.

Samozřejmě existují způsoby, jak brusle nabrousit ve sklepě nebo garáži, nicméně hrozí, že v lepším případě nebude nůž správně klouzat, v horším si přivodíte zranění. Proto doporučujeme nechat broušení odborníkům, navíc nejde o drahou záležitost.

Na stržené hrany je tu brousek

Domácí broušení není nejlepší nápad, přesto své brusle můžete dostat částečně do kondice sami.

V některých situacích pomůže brousek, což je malý nástroj, který slouží k naostření bruslí během tréninku nebo utkání, bez nutnosti chodit za brusířem. Brousek nenahradí klasické broušení, ale můžete pomocí něj opravit strhnuté hrany nože nebo zahladit škrábance.

Jak často brousit brusle? Na nižší úrovni jednou měsíčně bohatě stačí.

Brouskem stačí jednou či dvakrát projet po brusli a je hotovo. Je tedy skvělý pomocník pro rychlé upravování nerovností a můžete jej mít vždy u sebe. Žlábek podle svých představ s ním každopádně nevytvoříte.

Nabrousit potřebuje nová i tupá brusle

Už máte jasno, jak brusle nabrousit. Jak ale poznat, kdy brusíře povolat do akce?

Určitě pokaždé, když si pořídíte nové brusle, které nejsou vůbec nabroušené. Stejně tak v případě rezivění ostří nebo pokud brusle tupíte šlapáním na tvrdý povrch, například na beton. 

Pravidelná kontrola se hodí

Doporučujeme brusle zkontrolovat před každým jejich nazutím i během pobytu na ledové ploše. Pokud ucítíte, že nekloužete plynule, co nejdřív si nechte brusle nabrousit, například v některém z Bauer shopů.

Přejeme, ať to bruslí jako o závod!

Komentáře

Diskuze je prázdná.

Tento e-shop využívá cookies a bez jejich použití není schopen fungovat. Nesouhlasím s použitím cookies na tomto e-shopu (zobrazí se prázdná stránka).